Veel mensen zien het als een droom om een klushuis op de kop te tikken en zelf aan de slag te gaan. Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk. Alles zelf in handen: de kwaliteit, de indeling, de aansluitingen, de ramen, de verwarming, draai-richting van deuren en zo verder.

Als het object klaar is, daarna de vreugde van het eigen huis. Zelf de klus geklaard te hebben. Zelf de inkopen gedaan, met als bonus dat het huis vast in waarde is gestegen. De m2-prijs stijgt tot in de hemel.

Corbu werkt veel samen met aannemers die verbouwingen doen. De realiteit van verbouwen is weerbarstig. Het ideaal van een klushuis is een kwestie van perceptie, want een klushuis is niet voor niets een klushuis. De makelaar zal zeggen: zo gepiept! De realiteit is anders, weet Corbu uit ervaring.

Dit zijn foto’s van één van de projecten waarbij Corbu betrokken is. Een rijtjeswoning in Utrecht. Gezellige beurt. Aardig straatje, knus en intiem.

Wat zijn de bijzonderheden hier: de gemeente weigerde een dakkapel. Dat betekent concreet zo’n 6000 euro aan verlies voor de eigenaar in vastgoed-waarde. De balken bleken rot. De kruipruimte lag vol puin. De uitbouw was niet gefundeerd.

“De makelaar zal zeggen: zo gepiept!”

De plavuizen waren letterlijk in het zand gemetseld. Balken aan de voor- en achterzijde waren gehalveerd uit oogpunt van bezuiniging, maar constructief onveilig. Het is krap werken. Kozijnen, isolatiemateriaal, binnenwanden, deuren, trappen, het is net een verhuizing maar dan met bouwmaterialen. Daardoor gaat alles trager.

Maar positief is de oriëntatie op het zuiden, het glas in lood, de ornamenten in de gevel en de buurt met jonge gezinnen en aardige bewoners. Bouwtechnisch is het aan alle kanten een grondige verbetering ten opzichte van de bestaande situatie.

Is dit het ideale klushuis? De architect en aannemer pakken in dit project alles op: bouwkundig, constructief, buiten, binnen, vocht, isolatie, water, gas, verwarming, elektra, vormgeving, indeling, afwerking. Je kunt de kantjes er vanaf lopen, of je kunt zorgen voor kwaliteit. Als het stucwerk erop zit, lijkt het heel wat. Ook als de klusser aan de slag is geweest. Wat er achter het stucwerk zit weet niemand. Holle muren of kwaliteit. Wie zal het zeggen?

“Wat er achter het stucwerk zit, weet niemand.”

Je draait de sleutel in het slot. Het is koud en vochtig in de woning. Waarom maakt het toilet zoveel lawaai als je doortrekt en is het zo gehorig? Waarom begint de muur te scheuren? Wat is die donkere plek daar op het stucwerk? Waarom is het in de zomer zo warm en benauwd? Is dit gebrek aan ervaring of was het te mooi om waar te zijn toen je de woning kocht. De gemeente heeft een stempel gezet. De makelaar zei dat het goed was! Vergunning, mooie praatjes, mooie foto’s. Wie was er bij tijdens de bouw? Geen architect, want die was te duur, ziet alleen maar fouten en vertraagd de boel. Daar heb je niks aan.