Er was eens op de hoek van de Surinamestraat en Madoerastraat in Utrecht West een bakker. Deze bakker heette Lubro (Lekker Utrechts BROod). Lubro bakte zijn brood authentiek en eigenhandig. Bakker Lubro had een goede reputatie in de wijk. Na zijn pensioen verkocht de bakker het pand. Nu, enkele jaren later, is de benedenverdieping verbouwd tot woning.

De gevelletters bestaan nog. Ook is aan de voorgevel te zien, door het grote raam, dat het voorste deel van de woning een etalage is geweest. Het grote raam geeft veel licht in de ruime woonkamer met daarachter de keuken.

Corbu werd gevraagd voor een makeover. Dat wil zeggen dat de woning wordt gerenoveerd en opnieuw wordt ingedeeld. Voor de eigenaar heeft zo’n renovatie alleen zin als alle bouwkundige problemen zijn opgelost en de woning goed wordt ge├»soleerd. Het is tijdens zo’n renovatie een kleine stap om aan oplossingen voor extra m2’s te denken.

In het verleden is in de Surinamestraat al eerder een extra laag op een woning gezet. Corbu ging kijken en in overleg met de eigenaar werd besloten een vergunning aan te vragen voor een opbouw in lijn van het beeld verderop in de straat. De opbouw ligt daarom iets terug en raampartijen hebben een vergelijkbare indeling aan de voorzijde. Corbu koos voor een moderne uitstraling door de zwarte houten delen in de gevel.

Een vierkante meter extra levert bij verkoop van een woning op deze plek als snel zo’n 3000 tot 4000 euro op. Deze opbouw is ca. 25m2 groot. Eet Lubro Brood klinkt daarom als een aanmoediging voor de hele straat.

Hieronder een foto van de opgeschoonde gevel in oktober 2020.