Het lijkt zo makkelijk: een bouwval kopen, een likje witte verf, nieuwe badkamer, een nieuwe keuken en de woning met dikke winst verkopen.

Corbu las erover naar aanleiding van @Fundamakeovers: een Instagram-account van de Utrechtse journalist Beitske de Jong waarop ze voor- en nafoto’s deelt van opknaphuizen.

Een groot bezwaar tegen deze “Fundamakeovers” is dat laag geprijsde woningen door investeerders worden opgekocht en starters, als je bereid bent zelf te gaan klussen aan een woning, geen kans hebben deze woningen te kopen.

“Bouwkundig allemaal op orde: en zo vanzelfsprekend is dat niet.”

Dit is een politieke keuze en vooralsnog trekt de starter op de woningmarkt aan het kortste eind. Iets dat Corbu zorgen baart, volkshuisvesting is voor onze politici in Den Haag helaas een veel te stoffig woord geworden.

Andere bezwaren zijn dat karakteristieke details in deze woningen door een groffe makeover verloren gaan en de groene tuin met het oog op verkoop met tegels wordt gladgestreken.

Corbu werkt samen met aannemers volgens de “Fundamakeover-methode” werken. De ervaring van Corbu is de aannemers in zijn netwerk zorgvuldig te werk gaan. Dat wil zeggen, dat als de “makeover” heeft plaatsgevonden, een bouwkundig rapport aantoont dat er geen verborgen gebreken zijn. Elektra, water, warmte, isolatie, ventilatie, het is bouwkundig allemaal op orde. En zo vanzelfsprekend is dat niet.

De starter die als klusser denkt, dat kan ik ook: bezint eer ge begint. Want een bouwval bouwkundig op orde brengen vereist kennis en ervaring. Komt bij: vergeet niet hoeveel tijd dit kost.

“Wat is het echte geheim?”

Die uurtjes zijn niet gratis, en dat geldt ook voor het juiste gereedschap. Het is waar: een goede timmerman, tegelzetter, loodgieter, elektricien, metselaar, dakdekker is duur. Snel en tegelijkertijd goed werk afleveren lijkt zo makkelijk: maar probeer zelf maar eens een stompe binnendeur in een halve dag goed af te hangen.

Wat ook gebeurt: de particulier die aan Corbu hulp vraagt om advies en na oplevering besluit het huis te verkopen. Het zijn dus niet alleen de professionals die een centje verdienen.

Corbu zet voor u wat hem opviel @Fundamakerovers op een rijtje, zo profiteert u mee met het “stagen” (in scene zetten) van uw woning volgens het recept van de “Fundamakeover”:

– verf alles wit, zorg voor enkele zwarte accenten: bv. deurgrepen en kozijnen

– verwijder alle gordijnen, vloerbedekking en/of tapijt

– bijvoorkeur een houten vloer, visgraad alsof tapis (een traditionele en dure parketvloer)

– meubels, lampen, bloemen en planten gebruiken als accenten in de verkoopfoto’s

Wat is het echte geheim?

Hoe duurder het interieur lijkt, des te meer vertrouwen straalt de woning uit dat het bouwkundig op orde is.

Informeer vrijblijvend bij Corbu naar een maatwerk “Corbumakeover”, dat wil dus zeggen: achter de witte verf klopt het wel.