805 Standgroen

Een echtpaar vroeg Corbu na te denken over een uitbouw van hun woning in het Groene Hart. Ze hadden lang nagedacht over de keuze om te verhuizen of te verbouwen. Deze keuze had te maken met ouder worden. De woning biedt voldoende ruimte, maar de trap is moeilijk toegankelijk waardoor het slapen op de verdieping de komende jaren een onhandigheid zou kunnen worden. “Wat zijn onze opties?” was de vraag aan Corbu.

De aardigheid was voor Corbu om te horen dat het echtpaar dit huis had laten ontwerpen door een architect: zelfbouw in de polder zogezegd. Het echtpaar keek terug op het proces van bouwen met gemengde gevoelens. Ze waren blij met het huis, maar tijdens de bouw was er toch wel veel mis gegaan.

Corbu ging nadenken over de opties om de indeling te verbeteren en het slapen op de begane grond mogelijk te maken. Corbu bedacht een gang midden in de woning waarmee de werkkamer in verbinding komt te staan met de bijkeuken. De wand tussen de werkkamer en woonkamer zou gesloopt kunnen worden. De keuken wordt verplaatst naar de woonkamer. Een extra berging dient ter aanvulling van opslagruimte voor de nieuwe keuken in de woonkamer. Achter is de entree (wind/vliegen/vieze voeten) even groot als de bestaande bijkeuken, daarnaast een ruime slaapkamer met kast en directe doorsteek naar de badkamer (wel zo praktisch) deze uitbouw zou vergunningvrij kunnen worden gerealiseerd.

Corbu had ook impressie gemaakt van de achtergevel als eerste indruk hoe zo’n uitbouw er aan de achterzijde van de woning uit zou kunnen zien. Corbu had in de impressie extra aandacht besteed aan het metselwerk en de daklijst zoals je dat bij monumentale boerderijen vaak ziet.

De kleur groen is natuurlijk afgeleid van de bestaande woning: standgroen.