801 Kamers, Route, Voor/Achter

Corbu kreeg de vraag om na te denken over de herinrichting van een groot perceel van ca 1.5 ha. Aan de voorzijde bij de straat staat een prachtige woning, met een voor- en achterhuis zoals gebruikelijk in deze regio. Aan de voorzijde werd er van oudsher door de boer gewoond, achter was de stal. Deze stal is bij de woning getrokken met een zeer ruime en comfortabele woning op groot perceel als resultaat. Maar wat te doen met de grote groene grasvlakte achter de woning?

Corbu stelde drie varianten voor:

Dit model gaat over het creëren van kamers, door de tuin onder te verdelen in drie duidelijk afgescheide ruimtes. Zo heeft iedereen in het gezin een eigen plekje in de tuin.

Dit model heeft als drager een route naar het achterste deel van de tuin. De route verbindt alle plekken en maakt het mogelijk voor opslag en onderhoud overal te komen.

Dit model gaat uit van een scheiding tussen voor- en achtertuin. De voortuin is sier, de achtertuin nuttig.

De opdrachtgever koos het tweede model met als aanvullend idee in het midden een schuur te bouwen. Corbu werkte het plan uit in een technisch ontwerp voor de tuin. Sindsdien is de opdrachtgever aan de hand van Corbu’s tekeningen zelf aan de slag gegaan met de herinrichting: stapje voor stapje. Als er een uurtje vrij is, wordt er aan de tuin gewerkt.

Inmiddels zijn we drie jaar verder. De opdrachtgever staat op het punt met de schuur aan de slag te gaan. In de tussentijd is de wetgeving voor het vergunningsvrij bouwen aangepast. Er blijkt veel meer mogelijk dan in eerste instantie gedacht. De belangrijkste stap is niet meer goedkeuring krijgen van de gemeente, maar goedkeuring krijgen van de familie. Corbu dacht mee en zette aldus de wensen op papier om door de familie aan de tand te worden gevoeld.