797 Meer wit in de Schildersbuurt

Corbu kreeg een uitnodiging om advies te geven, vlak bij het Wilhelminapark in Utrecht. Voor deze woning, gelegen vlak achter het fameuze MVRDV ontwerp voor het dubbele woonhuis, werd Corbu gevraagd advies te geven voor het uitbreiden van de woning.

Als belangrijkste uitgangspunt voor deze uitbreiding ging het om de keuken groter te maken met een keukeneiland. Het moest allemaal vergunningsvrij kunnen gebeuren: meer ruimte, veel licht, dus kwamen er daklichten.

Een ander belangrijk aspect was de hoekoplossing. De woning is gebouwd tegen de schuine perceelgrens aan van een oudere woning. Corbu stelde voor dit op te vullen met een kast en in deze kast een haard te plaatsen.

Voor de kast was het belangrijk dat er glazen deuren in waren bedacht. Achter glas kwam het servies te staan als een vitrine. Het hout is van palissander. De haard is van wit natuursteen, met een rand die naar voren uitsteekt zodat je erop kunt zitten.

De achtergevel is in lijn ontworpen met de bestaande achtergevel. De proporties van de bestaande gevel zijn zorgvuldig overgenomen in de verhouding van de openslaande deuren naar het terras. De hele constructie is van hout uit oogpunt van duurzaamheid en energiebesparing. De daklijst is zo dun mogelijk. De gevel wordt gestukadoord. Dit past bij de buren en zorgt voor een contrast met de bestaande woning. Corbu was natuurlijk blij, want Le Corbusier is bekend geworden met zijn wit gestukadoorde villa’s in Frankrijk.