793 Top, Punt, Tuit & Hals

Op een dag keek Corbu goed om zich heen en zag veel vrijstaande woningen van hetzelfde type met verschillende materialen en gevelopeningen. We begonnen een onderzoek.

We verzamelden allerlei voorbeelden van bestaande woningen met een top-, punt-, tuit- of halsgevel. De foto’s hadden we op een rijtje gezet. Wat is hier aan de hand?

Een topgevel met pannnen en een traditionele of moderne uitstraling; de puntgevel met stro op het dak of metaal, beide modern met een subtiele verwijzing naar een agrarisch verleden alsof een aloude stal bij toverslag getransformeerd is tot een comfortabele woning; de tuitgevel waarbij het accent ligt op de aansluiting van het dak en de gevel strak wordt afwerkt met bijzondere accenten; de halsgevel waarbij de haard goed zichtbaar is als een bijzonder accent van de woning.

De herkomst van deze woningen was Corbu onduidelijk, maar ze leken allemaal familie. Zo ontstond een beeldarchief van allerlei bestaande voorbeelden als een groot familiealbum.

Vaak hebben mensen dezelfde vragen als het gaat om inspiratie en ideeën. Zou het niet handig zijn de smaken op een rijtje te zetten als een verzameling universele eigenschappen die eindeloos te combineren zijn?

We ontwikkelden een matrix: vier type kopgevels, de keuze aan raamopeningen in de kop- en langsgevel, en keuze aan materialen.

Deze matrix vormt een startpunt bij het creëren van een architectonische vorm en stijl. Vele bestaande voorbeelden helpen ons daarbij. Voor elk type werken we met hetzelfde bouwsysteem. Het huis oogt anders, maar onder de kap gebeurt hetzelfde, zie dit als ‘coachbuilding’ bij een auto. Dit maakt het ontwerp goedkoper om te bouwen met een hogere kwaliteit.

Een goede kennis noemde deze gedachte ‘ZEN’: de flexibiliteit van een traditionele of moderne uitstraling met het comfort van nu en het sluit precies aan de Zeer Energiezuinig Nieuwbouw ambities van de overheid.

Kijk eens op ZenHome.nl of neem contact met ons op.