791 FundaVARIATIES

Corbu werd benaderd door een trouwe opdrachtgever. Hij was in contact gekomen met dame die de moed had gevonden een huis te kopen waaraan geklust moest worden. Deze dame zag veel potentie in de woning, maar vroeg zag af: ‘Kan een architect mij verrassen en mij op ideeën brengen waaraan ik zelf niet zou denken?’

De trouwe opdrachtgever dacht aan Corbu, want Corbu had eerder al bewezen met creatieve oplossingen te komen.

Corbu ging de uitdaging aan met minimale middelen en beperkte tijd; de opdrachtgever wilde een schetsontwerp als een cadeautje, een aardigheidje als bevestiging van de nieuwe vriendschap en als felicitatie voor de aankoop van de woning.

Uitgangspunt was een plattegrond losgeweekt van Funda. Deze plattegrond verraadde een rommelige geschiedenis van verbouwingen: moderne open keuken, bijkeuken met badkamer op de begane grond en een aanbouw waar een kapperszaak in was gevestigd zonder verbinding met de woning. De locatie van de woning was ideaal, in het centrum van de stad. De dame kon bijna niet wachten om te starten met klussen.

Corbu kwam met drie “Funda” varianten als oplossing voor de koppeling tussen woning en aanbouw. De rommelige geschiedenis speelde mee in de voorstellen: aan de achterzijde waren mogelijkheden voor opslag of extra licht (patio’s). Een haard om bij te lezen of te eten was een belangrijk thema bij alle drie de varianten.

De grootste verrassing bleek de diagonale oplossing te zijn van de tweede variant. ‘Deze oplossing had ik niet zelf kunnen verzinnen,’ reageerde ze verheugd. Waarmee de dubbele verrassing als doelstelling van deze fundavarianties was bereikt: als cadeau en als oplossing.