790 Driegeneratiebuurtschap

Een gepensioneerde kweker nam contact met ons op. Hij vroeg aan Corbu: “Gedurende je gezonde leven geniet je van en help je je kinderen en kleinkinderen die naast je wonen. Je kinderen hebben een druk leven. Op een dag heb je elkaars hulp nodig. Waarom organiseren we dat niet beter voor meer mensen?”

Deze kweker is een ervaringsdeskundige. Reeds jaren woont hij met echtgenote en dochter met gezin, onder één dak met gescheiden voordeuren. Volgens de kweker is het een win-win situatie, want je anticipeert op de toekomst: “Jij kunt voor de kinderen zorgen, de kinderen zorgen voor jou. Vroeger op het platteland was dit vanzelfsprekend, tegenwoordig in de stad besteden we dit uit.”

Corbu kwam met het voorstel van een buurtschap: een meervoud van drie generaties bij elkaar op een collectief erf. Het terrein van de kweker diende als voorbeeldstudie.

Corbu ontwikkelde een schets waarbij de voormalig agrarische doelstelling zoveel mogelijk zichtbaar blijft door de gemeenschappelijke voorzieningen als een speelweide, dierenweide, kippenweide, bloementuin, zwemvijver, activiteitenruimte, infiltratiestrook en moestuin.

De woonvorm is gebonden aan drie generaties onder 1 dak met 2 deuren: dus jonge gezinnen met ouders met een gedeelde zorg voor elkaar en de gemeenschappelijke voorzieningen. Voor- en achtertuin zijn niet meer nodig, want het terrein wordt met elkaar gedeeld.

Onze kweker reageerde enthousiast en is ervan overtuigd dat deze driegeneratiebuurtschap zou kunnen werken: “Ik ken veel oud-collega’s die tuinder waren in deze regio met prachtige stukjes grond. Veelal willen ze niet zomaar van deze grond af, als het gevolg is dat het terrein op een traditionele manier wordt volgebouwd; want het zijn veelal moderne wijkjes zonder een band met de tuinbouw geschiedenis. De driegeneratiebuurtschap brengt het platteland op een nieuwe manier in de Vinex. Dus ik kan mij goed voorstellen, dat deze visie mensen toch over de streep trekt iets te doen met die stukjes grond.”

Corbu ging daarom in overleg met diverse partijen in de hoop op een toekomst voor de driegeneratiebuurtschap. Voor meer informatie, neem contact met ons op.

Voorbeelden van woningen die passen bij de driegeneratiebuurtschap: