In de grote wereldsteden als New York, Detroit en het Russische St. Petersburg, maar ook in Amsterdam, Oud-West op de hoek van de Bilderdijkkade, daar vind je stadsboeren tussen afbraakwoningen, ruïnes van ouder industriegebouwen, verlaten woonkazernes en niet in gebruik genomen bouwterreinen.

De vertraging tussen aanvang en oplevering in de bouw lijkt soms eindeloos. Corbu vroeg zich: ‘Wat te doen met een braakliggende stuk grond zoals bij het winkelcentrum Parkwijk Leidsche Rijn?’

De opmerkingen van Corbu kwamen in de krant:

“Door te gaan stadsboeren geef je een tijdelijke invulling aan dit braakliggende stuk. De tuinen zijn open voor publiek en kunnen zo een sociale, educatieve en bindende functie bieden. Schoolklassen uit de buurt kunnen in het echt leren tuinieren. Ook workshops en kleinschalige buurtfeesten behoren tot de mogelijkheden.”

Corbu maakte een impressie.

“Je kan tuinieren in bakken op pallets, dat geeft door de tijdelijke uitstraling een contrast met de bestaande vorm van het winkelcentrum.”

In Utrecht bestaan reeds diverse initiatieven, bv. ‘makelaars van de tussentijd’ en ‘springertuin’, zie ook www.stadsboeren.org.