783 Emvi woning

Een familie in Ilpendam wilde een nieuw woonhuis laten bouwen. De bestaande woning was een bouwval: klein, verouderd, lek dak. De plek echter, vlakbij het Noord-Hollandsch kanaal richting Amsterdam, was fantastisch.

De wens was een traditioneel huis te bouwen. Een aannemer had deze wens vertaald in een ontwerp, maar de gemeente had dit plan afgekeurd. De familie wist niet wat ze moesten doen en ging te raden bij een nieuwe aannemer.

Op verzoek van deze aannemer maakte Corbu een nieuw ontwerp. De familie was enthousiast. Corbu had een veranda bedacht met zicht op de diepe tuin richting het zuiden. Door het niveauverschil tussen straat en tuin vormde het ontwerp een schakel tussen publiek en privé. Een tuitgevel, luiken, roedes en een vlonder vormde de stijlelementen passend bij woningen uit de directe omgeving.

De gemeente keurde het plan goed, maar de aannemer had nog geen opdracht.

De familie vroeg een andere aannemer om een prijs. Corbu had hier niets over te zeggen. Voor het ontwerp was niet betaald. De Economisch Meest Voordelige Inschrijving was allesbepalend voor de familie: een emvi-woning.

Begin april 2004 was Corbu in de buurt van de bouwlocatie. De hond van de buren blafte alsof Corbu een vreemdeling was. De bouwhekken stonden op het punt te worden verwijderd. Corbu had geen zin om aan te kloppen en dacht door het aanhoudende blaffen: de ondankbare hond.