Een bestaande keuken als uitbreiding van de woning moest worden gesloopt.

“De dakrand lijkt een constructief element als onderdeel van het ontwerp, maar functioneert als versiering.”

De opdrachtgevers hadden als wens de uitbouw als het ware integraal om de nieuwe keuken heen te bouwen. Zowel in de uitvoering als constructief bleek dit een uitdaging. Een van de oplossingen was het ontwerp van een stalen boekenkast dat als hart dient van de nieuwe aanbouw.

Veel zorg is besteed aan de ruimtelijke compositie, de detaillering, de kozijnen en het ogenschijnlijk laten zweven van het dak zonder zichtbare constructieve elementen. Zodoende is het zicht op de tuin vanuit de woning geoptimaliseerd. De architectonische compositie is bepaald door de ruimtelijke verbinding van voor- en achtertuin.

Breukstenen, hout en staal zijn de drie belangrijkste materialen in het ontwerp. De breuksteunen zijn gebruikt bij de nieuwe entree van de woning. De vorm van de steen is extra lang met een dunne voeg om de natuursteenachtige uitstraling te benadrukken. Door deze stenen doet de entree denken aan het betreden van een kloof. Hout is tweede materiaal en verticaal geplaatst als contrast met de breukstenen. Het hout heeft de werking van scherm en markeert de overgang van de entree naar het hoogtepunt van de woning: het glazen deel aan de achterzijde van de woning dat lijkt op een glazen galerij.

De achtergevel is asymmetrische opgebouwd voor de spanning van de gevelcompositie, de oplossing van het regenwater en ventilatie van de woning. De schuifdeuren aan de achterzijde kunnen met een totale spanwijdte van 4 meter volledig worden opengezet.

Het boeiboord, oftewel de dakrand, is gemaakt van een massief stalen profiel. Middels een ingenieuze detaillering is deze uit het zicht verbonden aan de hoofddraagconstructie van de uitbouw. De dakrand lijkt een constructief element als onderdeel van het ontwerp, maar functioneert als versiering. Dit wordt extra benadrukt door de kleurrijke daktrim. De oranje kleur is verwijzing naar de kleur van de bestaande dakpannen en draagt bij aan de stoere uitstraling van het ontwerp.