776 Bakkerij Neplenbroek

Een rasechte ondernemer, hij is bakker in Utrecht, belde ons met een probleem.

Hij had met de hulp van een gevelboer een tekening bij de gemeente Utrecht ingediend voor de aanpassing van een winkelpui. Zijn redenering was simpel: een nieuwe pui is altijd een verbetering. De gemeente kan dit niet anders dan goedkeuren.

Helaas! De gemeente was niet akkoord. Wat nu te doen? We maakten een afspraak op vrijdagmiddag.

We lazen het commentaar van de Commissie Welstand en Monumenten: “De Biltstraat is een prominente straat waar het welstandsbeleidsniveau ‘respect’ van toepassing is en streeft in principe hier de gemeente ernaar bij puiwijzigingen de relatie met de erboven gelegen verdiepingen en het maaiveld te versterken of te herstellen.” Nederlands schrijven is niet hun vak, zoveel is duidelijk.

Het commentaar kwam neer op het volgende: het voorstel van de nieuwe pui werd opgevat als “gat” en was daarom kwalitatief onvoldoende.

Diverse ontwerpoplossingen passeerden de revue. De rasondernemer had een duidelijk visie: stoer maar wel maximaal zicht op het interieur van de winkel. Dit betekende voor hem zoveel mogelijk glas en kozijnen in de stijl van oude industriepanden. Na het weekend moest het ontwerp klaar zijn voor beoordeling door de Commissie Welstand.

Maandag in de loop van de ochtend kregen we bericht: de Commissie was akkoord!

De kozijnen zijn van staal. Het glas is op een traditionele manier gezet met stopverf. Op het stalen profiel boven de ramen zijn rozetankers zichtbaar en dit profiel wordt afgesteund op hardstenen sluitstenen. De schuifdeuren zijn maatwerk. De bakstenen zijn een mix sortering van Utrechts Bont met een lichte sortering als accenten in de lateien.